PŘÍKRMY A VÝŽIVA

Každé miminko vás začne po čase pozorovat, když jíte a nastane zásadní chvíle, kdy bude chtít ochutnat to, co právě baštíte vy. Obecně se s prvními příkrmy začíná od ukončeného 6. měsíce. Mnohé maminky začínají i dříve, nikdy se však nesmí začít před ukončeným 4. měsícem.  

Kladete si otázku, jak poznáte, že právě teď je Vaše dítko připravené na příkrmy? Sice ještě neumí mluvit, ale v jeho chování lze vysledovat signály, kterými říká, že už je připraveno na svoji první lžičku. Sepsali jsme pro Vás pár bodů, díky kterým zaznamenáte první signály:

Zavedení dětské nemléčné výživy je hodně diskutované téma, neboť bývá často spojováno s postupným ukončováním kojení, nebo lépe řečeno, nastupuje ve chvíli, když už pouze mlíčko dítěti ke správnému vývoji nestačí. Názory na počátek podávání příkrmů se tedy různí ať už stan maminek, lékařů či laktačních poradkyň. Kdy nejdříve můžeme, nikoli však...

Zavádění masa do příkrmů by mělo probíhat nejdříve od ukončeného 7. měsíce. Maso zkombinujte s ostatními druhy, které dítě už zná. Snáze tak vyzkouší nová jídla. Příkrmy z masa a zeleniny podávejte najemno nakrájené či rozmixované. Přilijte trochu vývaru a dítěti budou více chutnat.

Od ukončeného 4. měsíce nastává senzitivní fáze, kdy začíná kojenec jevit zájem i o jiné možnosti stravy. Příkrm dítěti nabídněte od ukončeného 6. měsíce. Pokud miminko reaguje na vaše první pokusy odmítáním, klidně příkrmy odložte na 7. měsíc. Důležité je nenutit, pouze nabízet.