TOP 10 zdravých návyků, které naučit svoje děti

24.03.2020

Každá rodina má stavená pravidla chodu domácnosti, společenských návyků a v neposlední řadě hygieny. 

Podívejte se na našich 10 nejlepších zdravých návyků pro děti, bez kterých se v životě neobejdou.  

Každá z nás chce, aby naše děti byly zdravé a šťastné. Někdy se ale tento cíl může zdát nedosažitelný! 

Existuje deset zvládnutelných návyků, na které se můžete doma zaměřit. Vydáte se tím na cestu k výchově zdravého dítěte. Zdá se vám deset hodně? Nemusíte se děti, některé z nich už určitě nastavené máte. Podívejme se tedy na ně.

10 nejdůležitějších zdravých návyků pro děti

1.  Naše doporučení číslo jedna je, aby jste udělali polovinu jídla z ovoce a zeleniny. Dětem, které při každém jídle jedí ovoce a zeleninu dostávají ve správných porcích dostatek vlákniny a živin. 

2.  Snižte přidané cukry. Průměrné dítko získává 16% svých celkových kalorií z přidaných cukrů, což je neuvěřitelných 10 čajových lžiček denně! S přidanými cukry můžeme lehce spojit dětskou obezitu, chronická onemocnění a další. Udržujte tedy toto číslo mezi 0-5%.

3.  Proteiny! Životně důležité pro růst mozku a těla dětí. Dále bílkoviny, které najdete v drůbeži, libovém hovězí mase, vejcích, mléčných výrobcích, luštěninách. To vše zahrňte do dětské stravy. 

4.  Dodržujte a pravidelně procvičujte ústní hygienu. Naučte děti čistit si zuby dvakrát denně. Je důležité, aby jste dítě učili od malička, aby to pro něj byla samozřejmost. Můžete tím navíc předejít zubním kazům a onemocnění dásní. Pro zdravý chrup také snižte konzumaci sladkých jídel - volba vody nad džusem. 

5.  Vyberte si celá zrna. Celozrnná pšenice, hnědá rýže i ovesné vločky jsou celozrnné potraviny, které dodávají energii a vitamíny B. 

6.  Dodržujte čtyři jídla denně. Nedávejte dětem zbytečně jídlo během dne.

7.  Upřednostňujte spánek. Dopřávejte dítěti tolik spánku, kolik je pro jeho věkovou kategorii zdravé. Pokud děti správně a dostatečně spí, jsou potom fyzicky, duševně i emočně zdravější. 

8.  Omezte vysoce zpracované potraviny. Snažte se omezit vysoce zpracované potraviny (tam nepatří celozrnný chléb ani arašídové máslo), které zahrnují umělá barviva, konzervační látky, rafinované tuky a přidané cukry. Snažte se vařit tzv. od nuly.

9.  Dostatek vody. Děti nepotřebují slazené nápoje a pokud si je u vás vymáhají, je to tím, že jste je na ně naučili. Cukrem slazené nápoje byly obviňovány z mnoha zdravotních problémů, včetně dětské obezity. Držte se dobrých věcí a dávejte dětem pít vodu.  

10. Hrajte si s dětmi venku. Když děti tráví část každého dne věnováním se fyzickým hrám venku, užívají si poté lepšího spánku a lepšího duševního zdraví. Jsou otužilejší a odolnější vůči nemocem.  

Doufám, že tento seznam vidíte jako každodenní praxi, nikoliv jako přísný soubor pravidel. Vezměte z něj to co funguje pro vaši rodinu a proveďte změny.