Proč používat odsávačku mléka?

27.03.2020

Kojení je optimální způsob, jak se "zbavovat" mateřského mléka. Existují ovšem situace, kdy to nemusí být možné. Mohou se vyskytnout problémy, které narušují kojení nebo zcela jiné důvody. 

Běžné důvody pro použití odsávačky jsou

Zvyšování dávek mléka

Časté používání odsávačky, pokud je to možné, kromě kojení, lze použít ke stimulaci produkce mléka a ke zvyšování dávek. Odsávačky mohou pomoci při znovuobnovení krmení mlékem, zejména pokud se používají během několika týdnů po odstavu - čerpání je navrženo tak, aby úzce simulovalo kojení dítěte. Dokonce byly použity k navození kojení pro adoptivní matky. 

Udržení přísunu mléka, pokud nelze kojit

Může se z několika důvodů stát, že maminka není schopna kojit. Těmito důvody může být například - dlouhodobé užívání léků, nemoc, nadstandardní bolest bradavek, mastitida (zánět prsu) apod. . Použití odsávačky tak umožňuje udržovat stálý příjem mateřského mléka pro miminko, dokud nebude kojení opět možné.

Poskytnutí MM dítěti, když jste pryč

Ať už pracujete, doháníte spánek nebo vyrážíte někam s kamarádkami, pomocí odsávacích pump můžete pro své dítě připravit předem důležitou dávku MM. Odsáté mléko může být uloženo v lednici, mrazáku i při pokojové teplotě. Tomu kdo se bude v daný moment o dítko starat stačí sdělit, kterou lahvičku má spotřebovat. 

Jak správně odsávat a uchovávat MM si můžete přečíst ZDE.

Nadměrné kojení / odstavení kojení

Pokud vaše dítě žádá o mléko stále více a více, může dojít k velmi bolestivým uvolnění. Běžně se to stává po narození, začátku růstu zoubků a při odstavení. Bolesti lze zmírnit tedy odsátím mléka prsní pumpou. Můžete tím také předejít zablokování / ucpání mlékovodu a mastitidě. 

Ploché bradavky / pomoc s poklesem

Máte ploché nebo převrácené bradavky? Používáním pumpy bezprostředně před nebo během kojení si můžete pomoci se stimulací reflexu uvolnění.

Nejste si jista, jestli chcete pokračovat s kojením

Pokud jste narazila na problémy s kojením a plánujete přestat kojit, před přijetím konečného rozhodnutí se poraďte se svým lékařem. Neustálé odsávání MM zajistí, že vaše dítě bude dostávat vaše "tekuté zlato" co nejdéle. Také vám dává možnost se kdykoliv ke kojení vrátit - v případě, že by se poraněné bradavky zahojily. Vaše tělo je neustále produktivní. 

Osobní volba

Z různých důvodů se některé maminky rozhodly kombinovat kojení a krmení z lahví, nebo se rozhodly nekojit vůbec. Využívání tedy slouží k tomu, aby vaše dítě dostávalo jedinečné výhody MM po co nejdelší dobu. Příroda nám poskytla ten nejlepší zdroj potravy pro dítě, tak proč jej nepoužívat?