Připravte si domácí želé bonbony

16.07.2019

Preferujete domácí přípravu dobrot pro děti, nebo jen hledáte originální sladkost na dětskou oslavu nebo dárek? Vyzkoušejte domácí želé bonbony bez barviv a konzervantů.

Tuto cukrovinku nemilují pouze děti, ale i rodiče. Dopřát si můžete z několika druhů tvarů i barev. Navíc neobsahují alergeny a jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Pokud pořádáte dětskou oslavu a nemáte přehled o všech potravinových intolerancí malých účastníků, jsou želatinové bonbony skvělou volbou.

Co budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku ovocné či zeleninové šťávy - čerstvé, lisované, kupované - záleží na vás
  • 4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem)
  • 2-4 lžíce medu, nebo stévie (množství záleží na vaší chuti)
  • 1/2 lžičku vanilkového extraktu
  • Přidat také můžete vitamín C, hořčík a další zdravé složky např. v prášku

Jak na barevné kombinace?

ČERVENÁ = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy

ORANŽOVÁ = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus
ŽLUTÁ = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa. POZOR! nepoužívejte ananasové šťávy, obsahují enzym bromelin, díky kterému by želatina neztuhla
ZELENÁ = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
FIALOVÁ = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy nebo červeného zelí

Postup:

  1. Vybrané ingredience šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy. Teprve poté promícháme.
  2. Šťávu ohřejeme na středním plameni. Nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitamíny.
    Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky, tedy med, vitamíny a extrakty.
  3. Po smíchání veškerých ingrediencí nalijeme želatinu do forem a necháme chladit po dobu 2-3 hodin.
  4. Poté co nám želatina ztuhla, nakrájíme na drobné kostičky a můžeme začít mlsat. Pokud byste radši zábavné tvary, nalijte směs ke ztuhnutí do formiček nebo na plech a po ztuhnutí vykrajujte. Uchovejte je ve vzduchotěsné nádobě, ve které vám vydrží 2-3 týdny.