Péče o citlivou pokožku

18.11.2021

Dětská pokožka je o 30% tenčí než dospělá. Je tedy mnohem náchylnější k podráždění. Mezi nepříjemné projevy narušení pokožky patří vyrážka, suchá kůže, ekzémy i drobné oděrky

Z aktuálních studií je prokázáno, že každé třetí dítě citlivou nebo atopickou pokožku. Faktorů, které mohou citlivost zapříčinit je hned několik - nevhodný jídelníček, syntetické oblečení, nekvalitní kosmetika, tvrdost vody, znečištěné ovzduší a v neposlední řadě genetické předpoklady.

Kladete si otázku, jak tedy pečovat o dětskou pokožku tak, aby byla zdravá a předešli jste těmto problémům? 

PODRÁŽDĚNÍ A JEJÍ PŘÍČINY

Zda má Vaše ratosle citlivou nebo atopickou pokožku můžete odhalit mezi druhým a čtvrtým měsícem. Zvýšení citlivosti kůže, výskyt vyrážky nebo ekzému může způsobit běžná viróza či rýma, zpocení, intolerance laktózy, konzumace alergenních potravin (např. vejce, čokoláda, ořechy ..) i změna ročního období. Běžně vysušenou pokožkou děti i dospělí trpí během zimních měsíců, kdy rozdíly mezi venkovní teplotou a teplotou uvnitř dělají své. Ekzematické příznaky se většinou zhoršují a prohlubují během jarních a podzimních měsíců

ŘEŠENÍ

Jednoduché a krátkodobé řešení v tomto případě bohužel neexistuje. Tyto projevy nemívají pouze jednu příčinu. Je třeba kombinovat více faktorů - používat kvalitní materiály (bavlna, len ..), prát lůžkoviny při šedesáti stupňích, nepřetápět domácnost, vyvarovávat se syntetické kosmetice - jak v péči o pleť a tělo matky i dítěte, vybírat šetrné aviváže a čistící prostředky pro domácnost.

Kojící maminka by měla dodržovat anti-alergenní dietu a nové potraviny zařazovat do jídelníčku pomalu a postupně.

Kosmetika běžně dostupná na trhu obnovuje poškozenou pokožku pomocí doplnění hydratace a vytvoření ochranného filmu. 

V některých případech je pro přirozenou rovnováhy pokožky mastná substance nepříjemná a její aplikace bývá komplikovaná, zvlášť v případě nanášení hutného krému na pálící místa. Lékaři často předepisují krémy se steroidy, které sice přinesou okamžitou úlevu a dostanou ekzém pod kontrolu, ale neléčí jeho příčinu. Dlouhodobé používání těchto látek je limitováno tenčením kůže a dalšími nežádoucími vedlejšímu účinky. 

 Pečujte o pokožku dětí od narození a s láskou. Snažte se předejít nepříjemnostem, bolestem a pláči.