Jak rozvíjet hudební talent

23.11.2021

U malých dětí jsou běžně oblíbené hudební nástroje, mezi které patří tamburíny, bubínky, xylofony, kytary, rolničky a další řada. V tomto článku bychom Vám rádi objasnili, proč jsou pro děti důležité a jak pomáhají v  jejich rozvoji.

Určitě jste si všimili, že pozornost dětí již od malinka poutá hudba a fascinují je tóny hudebních nástrojů. A kladete si otázku, proč tomu tak je? Je to prosté, dítka díky nim získávají okamžitou reakci na daný podnět.

 Při hře mají ihned odezvu na jejich práci, kterou slyší. Radíme tedy, abyste dětem zpívali, tancovali s nimi a podněcovali je k melodickým projevům. Všechny tyto aktivity totiž podpoří jejich budoucí řeč.

Rozhodujete se nad koupí hudebního nástroje?

S výběrem Vám rádi pomůžeme a představíme Vám jednotlivé druhy, které nabízíme. Nejzákladnější pravidlo je: Čím jednodušší, tím lepší. Mezi tuto kategorii patří ale také pokličky od hrnců, vařečky apod .. prakticky vše, co dokáže dítě uchopit do ruky a docílit nějakého zvuku. U malinkatých dětí lze považovat i pískací, chrastící a šustící hračky za hudební nástroje. 

Samozřejmě ale nechcete, aby se Vaše kuchyňské vybavení válelo všude po domě , a proto se společně zaměříme na ty nástroje, které jsou k tvorbě hudby přímo stvořené. 

ROLNIČKY

Pokud chcete, aby dítko při hře ještě pracovalo, pořiďte si plyšovou edukační chračku s rolničkou. Rolničky jakýmkoliv pohybem hrajou. 

BUBÍNKY

Bouchání a poklepávání, to vše je ideální pro rozvoj jemné motoriky a tréninku jednotlivých prstů. Pokud zatím dítko není schopné používat každý prst zvlášť, zapojte celou ruku, buďte trpěliví a nechte jej, ať bouchá jakýmkoliv způsobem.

 Cílem je vždy neodradit dítě tím, že mu budete ukazovat, že bouchá špatně!! 

Pro trénink prstíků je ideální dětské piánko. Dítě musí na rozdíl od bubínku používat více prstíky, jelikož každá klávesa bude vyluzovat jiný zvuk. 

XYLOFONY

Výhoda xylofonů spočívá ve výrazném a měnícím se zvuku. Ideální jsou pro děti, které potřebujete zklidnit nebo naučit pozornosti. Smyslem je, aby dítě vnímalo měnící se zvyku. Zahrajte dítku první a následně nechte, aby Vás následovalo a hrálo ono Vám.

KYTARY 

Barevné, plastové, dřevěné i s mnoha jinými funkcemi. Ideální díky mnoha různým zvukům. Dítko prakticky nemusí vyvinout příliš velkou snahu, jelikož kytara hraje i po malých dotycích a podnětech sama. 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv nástroj, vždy je důležité, aby se dítě učilo hrou a mělo z hudby radost. Pokud budou veselá naše dítka, budeme veselí i my rodiče. 

Celou nabídku hudebních nástrojů najdete na našich stránkách:

https://www.jenicek-vseprodite.cz/hudebni/