Jak rostou dětské zoubky

17.11.2021


První měsíce s novým přírustkem rodiny jsou plné radosti a štěstí. Běžně je ale střídají probdělé noci a mrzuté proplakané dny

Prořezávání prvních zoubků je pro většinu dětí bolestivé a velice nepříjmené. 

Dobré je se dopředu připravit a nakoupit pomůcky, které budou umět pomoci ulevit. Než dítko oslaví své první narozeniny, je také dobré naplánovat první návštěvu u stomatologa. Ten Vám rád poradí, jak správně o zoubky pečovat i jakým potravinám či zlozvykům se vyhýbat.

Chladící kousátka uleví bolesti 


Jsou praktickou a vhodnou pomůckou, jakmile se začnou miminkům prořezávat zoubky. Pomůžou od bolesti zanícených dásní. Kousátka mají navíc speciální tvarování čímž jemně masírují dásně, takže společně s funkcí chlazení účinně zklidňují jejich bolest při prořezávání. 

Chladící kousátko nejprve vložte na pár minut do lednice, aby se řádně zchladilo. Speciální gel, který je uvnitř kousátka, udržuje chlad co nejdéle, což je dobré pro zklidňující účinky bolavých dásní vašeho miminka. 

Jak ale celý růst probíhá?

Růst zoubků sice začíná v kojeneckém věku, ale úplně první zárodky budoucích mléčných zoubků vznikají již ve stádiu nitroděložního života plodu. Jejich vývoj poté probíhá i v dalších fázích těhotenství. Věděl/a jste, že i základy pro tvorbu stálého chrupu vznikají v době před porodem, kdy je miminko s maminkou stále 2v1? 

K samostatnému prořezávání prvních mléčných zoubků dochází mezi 6. - 33. měsícem života miminka. Nejprve na nás vykouknou dolní a horní řezáky, následují boční řezáky, první čtyři stoličky a nakonec špičáky. Do 3 let věku dítě získá zadní stoličky, které růst mléčného chrupu ukončí.  

Není psáno ani dáno jasné pravidlo, že u každého miminka bude vývoj chrupu identický.

  V realitě se vždy najdou možné odchylky. Většina miminek se tedy rodí bezzubých, ale novorozenec se zoubkem není nadpřirozeným zázrakem. 

První zoubek může vykouknout na světlo, když má mimi tři měsíce, první špičáky před dovršením jednoho roku anebo na zoubky můžeme čekat i celý jeden rok. Pořadí se může také lišit, první mohou vykouknout např. boční řezáky a doma se nám vyloupne malý Drákula

Většina rodičů si dělá s růstem zubů větší starosti, než je doopravdu nutné. Není známo, že by nějakému dítku nenarostly zoubky vůbec. Stačí vyčkat a být připravení. 

O péči dětské chrupu si povíme zase příště..