Hnízdečka pro miminka. Proč jsou tak oblíbená?

08.08.2019

Měkká polstrovaná podložka pro spaní s mantinelem neboli hnízdečko, je oblíbené u rodičů i miminek. Vhodná jsou pro novorozence a ve větší velikosti i pro děti do 36 měsíců. K čemu slouží a jaké přináší výhody?

Hnízdečko je speciálně vyrobené tak, aby kopírovalo tvar miminka. Rovná plocha a stabilizační polštářek dodávají tu správnou podporu jeho páteři. Po celém obvodu je chránící mantinel, který zaručí bezpečí i v momentě, kdy se batole učí první pohyby a překulení. Právě pro tento účel vybírejte raději z těch variant, které nabízí pevný a tvrdší obvod mantinelu.

Hnízda jsou k dostání ve dvou velikostech. Malá jsou určena pro novorozence a kojence do cca 7 měsíců věku, velká pak pro děti od 6 do 36 měsíců.

Hnízdečko nabízí pocit bezpečí

Stísněný prostor novorozenci navozuje známé pocity z prenatálního období. Cítí se tak v bezpečí a v poloze, na kterou bylo zvyklé několik měsíců. Hnízdečko tak napomáhá ke zklidnění a snadnějšímu usínání. Díky tomu se vám snáze podaří nastavit váš každodenní režim.

Praktický pomocník nejen pro rodiče

Pocit uložení v hnízdě je pro novorozence obdobný, jako držení v náručí. Zvýšené a bezpečné mantinely zajistí stabilní polohu miminka v hnízdečku. Díky hnízdu si během dne můžete položit děťátko na pohovku nebo postel a věnovat se jiné činnosti. Také vám dopřeje klidný spánek bez obav, že během spánku miminko zalehnete. Mnoho maminek používá hnízdo i v hlubokém kočárku, kde kromě výše uvedených benefitů slouží i jako pohlcovač nárazů.

Hnízdo vám ulehčí víkendové výlety, dovolené i přesun do vlastní postele

Hnízdo využijete i během víkendových návštěv rodiny nebo známých. Nové prostředí je pro kojence často stresující. Známý prostor na spaní miminko však zklidní a navodí mu opět pocit bezpečí. Vy tak nemusíte řešit převoz cestovní postýlky.

Snažíte se miminko naučit spát ve své postýlce? S hnízdečkem to půjde snáz! Opět vám v tom pomůže tolik důležitý pocit bezpečí a známého prostředí. Pokud miminko přesunete z vaší postele do jeho vlastní postýlky, nebude to pro něj tak výrazná změna.

Jak vybrat to pravé?

Příjemné a hebké hnízdečko vám zaručí 100% bavlna. Důkladně si tak prověřte materiál podložky i mantinelu. Okolní výplň bývá nejčastěji z pěnových kuliček nebo dutého vlákna, obě varianty jsou vhodné a dobré. Důležité je, aby bylo výplně hodně a okraje byly pěkně napěchované. Hnízdo by vždy mělo být pratelné. Tvar hnízda vybírejte podle věku a rozměru vašeho dítěte. Pokud přemýšlíte nad jeho pořízením a vašemu miminku je přes 1 rok, vyberte raději větší variantu, která je vhodná až do 3 let dítěte.

Vybrat můžete z mnoha druhů barevných variant, potisků a motivů.