Čím vybavit postýlku pro miminko?

16.07.2019

Přípravy na nového, nejmenšího člena rodiny vrcholí? Nezapomeňte na kvalitní výbavu do dětské postýlky, která zdaleka není jen o designu, ale především o funkčnosti.


Dětská postýlka

Základním vybavením pro novorozence je postýlka. V prvních týdnech a měsících po narození miminka mívají rodiče postýlku v ložnici, aby měli miminko na blízku. Ptáte se, čím ale takovou postýlku vhodně vybavit?

Mantinely do postýlky

Nepostradatelnou součástí základního vybavení do postýlky či kolébky, je mantinel. Ochrání miminko před nárazem o hranu postýlky nebo nechtěnému provléknutí ručičky špruslemi. V nabídce jsou mantinely celopostýlkové, tedy po celém vnitřním obvodu, nebo částečné, přibližně na polovinu obvodu postýlky. Nejvhodnější variantou jsou však celopostýlkové, které zaručí maximální bezpečnost. Při výběru se zaměřte na materiál textilu. Nejlepší volbou je bavlna a nejlépe s EU certifikací GOTS nebo OKO-TEX, která zaručí splnění všech kritérií pro nezávadnost materiálu pro děti od narození do 3 let věku dítěte.

Jak o mantinely správně pečovat? Doporučena teplota praní je 40 °C - a vždy perte v pracích prášcích bez obsahu bělidel a změkčovadel. Sušení se doporučuje volně a žehlit se mohou pouze některé z mantinelů. Postupujte vždy podle návodu od výrobce jednotlivého zboží.

Ložní prádlo a matrace

Při výběru se zaměřte na několik zásadních kritérií, abyste miminku zajistili optimální pohodlí pro zdravý vývoj. Důležitá je prodyšnost matrace a dobré izolační vlastnosti. Nejčastějšími typy matrací je molitanová, matrace z viskoelastické pěny, pružinová, kokosová, kokos-pohanková a kombinovaná matrace z latex-kokos-latex. Podrobnějším rozborem všech typů matrací se zabýváme ZDE: Pokud si nejste jisti ideální volbou, nechte si poradit u odborného prodejce. Prostěradla vybírejte na gumičku, která vám usnadní časté obměňování. Opět se zaměřte na ta certifikovaná. Peřinku a polštář vyberte podle rozměrů vaší postýlky.

Hnízdečko pro miminko

Hnízda pro miminka jsou navržena tak, aby navozovala miminku pocit přítomnosti u maminky v bříšku. Hnízdečko pomůže při uspávání, udrží miminko v bezpečí na pohovce nebo ho lze pohodlně umístit do korbičky kočárku. Jsou vhodná pro miminka od narození do cca 6 měsíců. Pokračovací variantou jsou hnízdečka Big Mimi, která jsou vhodná pro děti od 6 do 36 měsíců.

Kapsáře na postýlku

Tento pomocník vám zajistí mít vše potřené ihned po ruce. Ať už se jedná o plenky, ubrousky, šidítko či oblíbenou hračku. Velké kapsy zaručí dostatek místa a hravý design doplní jednobarevnou postýlku.

Závěsné hrající hračky a usínající medvídci

Melodii, která ukonejší nejen miminko, usnadní časté uspávání. Vybrat si můžete z mnoha barev a motivů

Usínající medvídci vydávají bílý šum a tím způsobují klidný spánek a rychlejší usínaní Vašich dětí. Dají se umístit na postýlku nebo slouží jako plyšový kamarád v postýlce Vašeho dítěte.