10 VNITŘNÍCH AKTIVIT PRO DĚTI

16.03.2020

Jako každý rodič i my vám řekneme, že vymýšlení dětských aktivit může být občas dosti náročné. Pokud jsme zrovna omezeni pouze na vnitřní prostředí, bývá to ještě horší. Venku se mohou děti volně bavit i bez našeho zasahování. Takže co teď? Pokusíme se vymyslet co nejvíce aktivit pro děti,.

AKTIVITY, KTERÉ SI MŮŽETE UŽÍT, KDYŽ OKOLNOSTI BRÁNÍ ÚPRKU VEN

1. KLASICKÉ STOLNÍ HRY

Kultura a oblíbenost deskových her se za posledních pár let opravdu změnila. Všem známé Člověče nezlob se vystřídaly moderní Monopoly a Scrabble. Existuje několik variant dětských, zábavných stolních her. Stačí prozkoumat nové možnosti navržené pro interaktivnější zážitky, které pobaví celou rodinu. 

2. USPOŘÁDEJTE MÓDNÍ PŘEHLÍDKU

Máte v šatníku nějaké staré kousky? Díky barvám, korálkům, nůžkám a znalostem základních uzlů mohou děti přeměnit staré obleční na nové a s hrdostí je nosit. Povzbuďte ve svých ratolestech módní návrháře! 

3. POUŽIJTE CO MÁTE DOMA K TVORBĚ HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ

Vytvořte si doma svoje vlastní a hlavně originální hudební nástroje. Například dejte fazole do kelímku nebo mističky. Pomalujte staré plechovky, ozdobte je různými výstřižky a vyrobte tak jedinečné miniaturní bubny, na které můžete hrát vidličkami. Kreativitě se meze nekladou! 

Pokud se vám nechce nic vyrábět a hudební nástroje už doma máte. Vytvořte společně s dětmi skupinu a naučte se společně hrát nějakou z oblíbených melodií. 

4. HRAJTE NA DETEKTIVA

Určete jakýkoliv předmět a zakryjte si oči, řekněte dítku ať daný předmět někam schová a poté hledejte. Vystřídejte se takhle celá rodina. 

5. VAŘTE A PEČTE

Potřebujete dovařit oběd nebo napéci buchtu? Vezměte si pomocníčka, dejte dítěti míchat mouku s vodou, nebo vyválet kousek těsta. Zabavte ho a sama si dodělejte co potřebujete. Pokud máte všechno hotové a vaše dítě se neustále pohybuje po kuchyni a vyndavá všechny možné kuchyňské pomůcky, pořiďte mu kuchyňku, ve které bude on sám svým pánem a nechte se hostit. 

6. HRY NAŠEHO MLÁDÍ

Hry, které jsme hrávaly my, když jsme byly malé. Nechte děti hrát na "babu". Pokud se nudíte i vy, hrajte také! Zapojte celou rodinu a hrajte na schovávačku, nechávejte děti vyhrávat a budou se chtít schovávat neustále dokola. 

7. KUŽELKY

V chodbě, nebo někde kde je okolo místo postavte dětské kuželky nebo pár prázdných pet lahví a míčkem se strefujte. Kdo vyhraje dostane sladkou odměnu! 

8. MALUJTE

Použijte vodovky, pastelky, fixy .. co vás napadne a malujte. Naučte svoji ratolest malovat sluníčko, stromeček nebo jakýkoliv jiný obrázek. Nakreslete spolu celou vaši rodinu. Trénujte pravidelné obrazce a správné tahy. 

Vytáhněte omalovánky a nechte dítě tvořit svá první umělecká díla. 

9. POSTAVTE PEVNOST

Vezměte deky, prostěradla, polštáře a postavte s dětmi jejich vlastní pevnost, kde se budou schovávat. Hrajte na rytíře a nedobytné pevnosti. 

10. ČTĚTE

Děti knížky milují. Menším dětem předčítejte nebo zkuste hrát děj, který zrovna čtete. Větší děti nechávejte číst i samotné, ať se rychleji učí. 

Nesnažte se ale děti zabavit za každou cenu! Je velmi důležité, aby se dokázaly zabavit samy. Rozvíjí tím svoji fantazii, kreativní myšlení a schopnosti.

 Věříme, že vám těchto pár rad pomohlo a budete se všichni doma spokojeně bavit.